Лісова суниця і її лікувальні властивості

Кожному з нас знайома суниця садова, яку в побуті частіше іменують «полуницею», але якщо мова заходить про лікувальні властивості, то в цьому контексті, як правило, мають на увазі суницю лісову.

 

Суниця лісова — прародителька всіх садових сортів, і хоча її ягоди на тлі, скажімо садової суниці (полуниці), виглядають більш ніж скромно, але ні один з культурних сортів не зрівняється з нею по насиченості аромату. Те ж саме стосується і лікувальних властивостей: у суниці лісової для лікарських цілей використовуються всі частини, як надземна (ягоди і листя), так і підземна (коріння). Вегетативна частина садової суниці (листя, коріння) у лікарських цілях не використовуються, так як селекціонери у своїй роботі не ставили мету збереження лікувальних властивостей рослини, а головна мета полягала у врожайності і величині ягід.

Лікувальні властивості лісової суниці

 

Ягоди лісової суниці (як і садодової суниці, більше знаної в народі під назвою полуниця) — джерело вітамінів, тому надають неоціненну допомогу в період авітамінозів. Крім того, ягоди сприяють нормалізації травлення, збуджують апетит. Завдяки високому вмісту заліза, лісова суниця (ягоди) стимулює функції кровотворення, що особливо актуально в разі великої крововтрати. Пектинові речовини, якими також багаті ягоди, зв’язують токсини і солі важких металів, а також прискорюють процес виведення шлаків з організму. Органічні кислоти, що містяться в ягодах суниці, здатні розчиняти деякі види конкрементів (каменів).

Кореневища і листя суниці володіють терпкими (протизапальними) властивостями, зупиняють внутрішні кровотечі, підсилюють діурез (сечогінні властивості) і сприяють відтоку жовчі. Листя суниці зменшують потовиділення, володіють слабо-вираженими знеболювальними властивостями і сприяють регенерації тканин.

Лікування з використанням суниць

УВАГА! Самолікування може бути шкідливим для Вашого здоров’я, перед використанням обов’язково порадьтеся з лікарем!

  • Чай з суниці готується з сушеного ферментованого листя. На заварку (250 мл окропу) потрібно одну чайну ложку сировини. Вживають чай в період авітамінозів, у разі застуди, при хворобах шлунково-кишкового тракту, захворюваннях печінки і нирок. “Суничний чай” покращує роботу серця і зменшує набряки, що з’являються внаслідок порушення роботи серцево-судинної системи. Чай також рекомендується при порушенні кровотворних функцій організму.

Настій листя. Вживають засіб при підвищеному артеріальному тиску (гіпертонії). На одну склянку окропу додають двадцять грам подрібненої сировини. Настоювати потрібно протягом двох годин. Приймати до чотирьох разів на день по одній столовій ложці.

  • Відвар кореневищ і листя. Збір готується з рівних частин кореневища і листя. Засіб сприяє розрідженню в’язкого слизу і має відхаркувальні властивості. Рекомендується при бронхітах, особливо при переході в хронічну стадію. На 250 мл води додають 20 грам збору. Варять при слабкому кипінні 15 хвилин, після охолодження і відціджування доводять кип’яченою водою до початкового об’єму. Приймати потрібно три-чотири рази в день по одній столовій ложці.

Настій листя суниці. На одну склянку окропу додають дві столові ложки сухої сировини. Настоюють в термосі протягом ночі. Вживати потрібно по третині склянки до п’яти разів на день, за півгодини до їжі. Засіб рекомендується при сечокам’яній хворобі і у випадку виразки дванадцяти-палої кишки.

  • Настій квіток. На склянку окропу додають одну чайну ложку квіток суниці. Період настоювання — шість годин. Рекомендується приймати при захворюваннях серця. Дозування — по дві столові ложки чотири рази на день.

 

Як бачимо, суниця – не тільки смачна ягода, але і досить корисна рослина.

До речі, садову суницю (полуницю) можна недорого купити, придбати з доставкою по всій Україні  —> тут <—.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *